Здраве

Лимоните-приятели на здравето и красотата

ЛимонЖълтите, слънчеви лимони са наши приятели през цялата година. През лятото е особено освежително разхлаждаща напитка с лимон, а зимата топлият, ухаещ чай с резен лимон е истинска наслада. Този цитрусов плод е много богат на вит. С и сокът само на един лимон покрива дневната ни нужда от вит.С. Витамините от група В, които са във високо съдържание в лимона, улесняват усвояването на захарите от организма, предпазват от сърдечно- съдови заболявания. Минералите в лимона-магнезий, желязо, фосфор, мед и др. се абсорбират лесно и бързо от организма, а флавонидите и лимоноидите засилват нашата имунна система. Чудесните лечебни свойства на лимона са познати ощена древните араби, а след това на европейските мореплаватели. Хората са вярвали, че лекуват жълтеница, чума малария и намаляват силните болки.

Събота, 07 януари 2012, 19:21

 

Ползата от подправките

ПодправкиЗнаем, че българската кухня е немислима без подправките. Свикнали сме да ги употребяваме, без да се замисляме дори, че придават не само хубавия вкус на ястието,но са и много полезни.

Петък, 02 декември 2011, 17:37
Прочетете цялата статия: Ползата от подправките

 

Крушата - за наслада и здраве

КрушиДар на боговете - така древногръцкият поет Омир нарича крушата. Този сладък и ароматен плод наистина е дар. Удоволствие е да си похапнеш круша - тя повишава настроението, премахва напрежението и оказва положително влияние върху организма. Когато имате ускорено сърцебиене, независимо от какъв произход-хапнете круша. Тя успокоява сърдечния мускул. Съдържанието на голямо количество фенолови съединения спомагат за укрепване на кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклероза.

Вторник, 20 септември 2011, 12:45
Прочетете цялата статия: Крушата - за наслада и здраве

 

Морето

МореЕдва ли има човек, който да не жадува за приятните ласки на морето, за неповторимите изживявания на морския бряг. Морето…даряващо ни не само летни емоции, но и много, много здраве! Още  от древни времена хората са използвали целебната сила на морето за лечението на различни заболявания. В морската вода се съдържат над 30 химически съединения - соли и разтворени газове - азот, кислород, хелий и др. Те проникват през кожата и оказват своето лечебно въздействие, дори и без да правим специални процедури. Обикновено дори кратка почивка на море е достатъчна, за да нормализира артериалното налягане и да се укрепи сърдечносъдовата система на човека.

Събота, 20 август 2011, 17:27
Прочетете цялата статия: Морето

 

Уморени крака ?! Погрижете се !

Макар и обичано от всички, лятото ни носи и своите негативи. От горещините почти всеки вечер усеща тежест и умора в краката. Един от начините да помогнем на уморените си крака , е използването на простички природни средства: - Всяка вечер си правете 15 минутна баня с топла вода, в която сте варили зеленчуци или картофи с обелките.- Може да накиснете за 15 мин. ходилата си в леген с топла вода, в която са прибавени 2 суп. лъжици сода бикарбонат и 6 суп.лъжици оцет.

Петък, 22 юли 2011, 16:52
Прочетете цялата статия: Уморени крака ?! Погрижете се !

 

2

 

 
 

Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под всякакъв начин без изричното съгласие на авторите.

© 2009 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени