Здраве

Слънцето-враг и приятел

ИзгревПристигна слънчевото лято, примамливо с плажовете на море, на брега на реки и язовири, на приятни разходки из гората. Но знаем ли как да се радваме на топлите слънчеви лъчи, без те да се превърнат в заплаха за нас, без да има последствия за кожата и здравето ни. Някои хора, знаейки вредното действие на слънцето, избягват излагането на слънчева светлина. Ако сме разумни и знаем какви предпазни мерки да вземем, спокойно можем да се възползваме от здравословната сила на слънцето. Защото светлината и топлината на слънцето стимулират синтеза на вит.D и освобождаването на серетонин- хормона на щастието.

Понеделник, 27 юни 2011, 00:13
Прочетете цялата статия: Слънцето-враг и приятел

 

Здрави и красиви пред компютъра

Момче пред компютъраВ днешния век на  високите технологии голяма част от хората прекарват доста време пред компютъра. За някои това е тяхната работа, други - просто от интерес, забавления и  начин за информиране. Но при всички въздействието на електростатичното поле на компютъра е едно и също – кожата започва да се състарява, очите губят остротата на зрението си, гръбначният ни стълб при неправилна стойка получава изкривяване. Ето защо трябва да полагаме своевременни грижи, с които доколкото можем да предовратим вредното влияние на компютъра, на микрочастиците, които полепват по лицето ни.

Неделя, 03 април 2011, 18:48
Прочетете цялата статия: Здрави и красиви пред компютъра

 

Минусови температури през зимата

Деца в снегаИстинската зима показа лика си. Температурите са ниски, а сутришно време и минусови. Как да реагираме при минусови температури? Какво трябва да знаем? Най- важното е дрехите, които носим, да са от няколко ката и по-широки. Шапка, шал, ръкавици- това, което не трябва да липсва при излизане.Когато не сме сложили шапка, през главата  губим резерва си от вътрешна топлина. Какво се случва при минусови температури? Организмът ни реагира като мобилизира и включва своите механизми за защита. За да пести топлина, той свивакръвоносните съдове, забавя се циркулацията на кръвта и се намалява разхода на енергия.недостигът на кислород и кръв предизвикват главоболие, мускулни крампи, стенокардични пристъпи, дори бъбречни и жлъчни колики.

Четвъртък, 06 януари 2011, 19:51
Прочетете цялата статия: Минусови температури през зимата

 

Здравето през есента

ЕсенНашето тяло реагира на всички метеорологични промени през есента. У много хора зачестяват симптоми като на апатия, мускулна слабост, главоболие, безсъние, както и оплаквания като болки в гръдния кош, стомаха, белите дробове. Специалистите предупреждават да внимават най-вече хора с хронични мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания. Резките температурни промени причиняват стесняване на артериите и кръвоносните съдове, а с това се увеличава вероятността от инсулт и инфаркт. По-чувствителните хора усещат промените в атмосферното налягане, което се изразява в болки в ставите и главоболие.

Сряда, 20 октомври 2010, 20:36
Прочетете цялата статия: Здравето през есента

 

Похапвайте диня

ДиняВкусна, червена и много сочна, динята е предпочитаният плод в горещините. И вкусна, и полезна, динята като четка измива нашия организъм отвътре и помага да се изхвърлят токсините от него. Тя е сред диетичните продукти, тъй като съдържанието на въглехидратите в нея е ниско и се препоръчва дори и на диабетици. През лятото нашият организъм губи много вода и ценни минерали. Един от най-важните минерали за човешкото тяло е магнезият, който се отделя чрез потта. С резен от 150 г диня ние ще покрием дневната нужда от магнезий. Динята съдържа и много калий, на което се дължи нейното отводняващо действие, а това помага за изчистване на токсичните продукти на пуриновата обмяна на тъканите. При болки от подагра и проблеми на пикочните пътища, динята е истинско лекарство. При хроничен запек също е хубаво да се похапва диня, която благодарение на нежната целулоза и магнезия в нея, регулира перисталтиката на червата и стимулира отделянето на жлъчен сок.

Неделя, 25 юли 2010, 18:09
Прочетете цялата статия: Похапвайте диня

 

3

 

 
 

Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под всякакъв начин без изричното съгласие на авторите.

© 2009 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени