Здраве

Ухание на липа

ЛипаЧаша липов чай - аромат и здраве, събрани в дъхавата течност.Още не е късно да си наберете липов цвят. Толкова липови дръвчета са разцъфтели и уханието им се разнася навред. Липовият цвят още от древността се е използвал като билка от много народни лечители. С липата са свързани и митове и предания. Келтите смятали липата за свещено дърво и при решаването на важни дела племенният съд се събирал под него като смятал, че дървото ще следи за справедливо взетите решения.

Сряда, 14 юли 2010, 18:24
Прочетете цялата статия: Ухание на липа

 

Череши за здраве

ЧерешиСега е сезонът на черешите, а те са любими на много от нас. Вкусните червени плодове са много полезни за пречистване на организма от токсините и са отлично средство при отслабване. Антиоксидантите, които се съдържат в черешите, ги прави добри помощници при стрес и сърдечно съдови заболявания. Салициловата киселина в черешите има обезболяващо действие, облекчава ставните болки, главоболието, помага при подагра. За предпочитане са тъмночервените сортове череши, които съдържат много флавониди (антоцианини и каротиноиди). Те укрепват стените на кръвоносните съдове, а това помага за снижаване на кръвното налягане при хипертония. Анемично болните е също добре да похапват череши, тъй като те снабдяват организма с желязо.

Вторник, 08 юни 2010, 16:31
Прочетете цялата статия: Череши за здраве

 

Водата? Пием ли достатъчно?

Чешма в местността Стария ЧаркЧовешкият организъм е зависим от водата. В него се съдържа 60% вода, в мозъка 85%, а в новороденото бебе водата е 75%. Водата е жизненоважна за дишането, храносмилането, слюноотделянето, сълзите, за терморегулацията на тялото, за гъвкавостта на мускулите, костите, сухожилията и хрущялите. Ние си набавяме вода с храната, която поемаме-особено от зеленчуците и плодовете, пиенето на вода и други течности.

Понеделник, 12 април 2010, 19:56
Прочетете цялата статия: Водата? Пием ли достатъчно?

 

Проветрявайте дома си

Отворен прозорец   „Моят дом е моята крепост”- често казваме тази фраза за дома си, защото там се чувстваме най-добре, в територия, която си е наша и в която даваме воля на всичките си емоции. Но как се грижим за тази крепост, правим ли всичко възможно да се чувстваме добре в дома си? Особено, ако прекарваме по-дълго време в него. Проветряваме ли редовно дома си, за да премахнем замърсения въздух от прах, бои, ароматизатори, различни препарати, тютюнев дим. Защото този въздух неминуемо оказва влияние върху здравето ни.

Неделя, 28 февруари 2010, 09:43
Прочетете цялата статия: Проветрявайте дома си

 

Имунитетът отслабва през зимата

Зимена снимка   През зимата имунната система на човек отслабва, той става по-податлив на вирусни и инфекциозни заболявания, настинките са чест гостенин в студеното време. С една дума – зимното време отключва много болести, но тук ще се спрем на най-характерните зимни заболявания. Ще разберете повече за самите състояния и какво може да предприемете, за да се справите с тях. Разбира се при всяко едно от тях съветваме винаги да се консултирате и с доктор.

Събота, 30 януари 2010, 11:32
Прочетете цялата статия: Имунитетът отслабва през зимата

 

4

 

 
 

Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под всякакъв начин без изричното съгласие на авторите.

© 2009 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени