Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Гергьовден” при различните етнически общности във Велинград

06 май 2009, Сряда | 08:16

Свети Георги Победоносец   Кипи трескава подготовка  за един от най-големите пролетни празници „Гергьовден”, който се отбелязва от българи, роми и турци.Тъй като на територията на града ни съжителстват хора от различен произход, които имат специфична култура и изповядват  различна религия , ще отбележа, че това е ден, в който те всички се сливат в едно цяло, защото почитат паметта на св.Георги- покровител на домашния добитък  и земеделието.

   Според българската традиция рано сутрин се берат цветя и се правят гергьовски венци. Хората са превъзбудени, атмосферата е празнична и сякаш изпълва всички с нови сили. Жените са станали рано, за да омесят и изпекат обредните хлебове. В дворовете на църквите се извършват литургиии божиите служители освещават за здраве и късмет агнетата , които се колят за курбан на светеца. Местността „Гергевана” се изпълва с народ. Млади и стари идват, за да запалят свещ, да се поклонят пред светеца и да се помолят за здраве, щастие и берекет. Всеки се реди , за да си вземе от курбана за здраве.

    Както христианите, така и за ромското население това е празник, с който се отблагодаряват на светеца, който заедно с Банго Василий, ги спасява от изтребване. Във всяко ромско семейство , било то бедно или богато , се коли агне за курбан и се устройва голямо угощение. Празникът се нарича „Едерлези” и веселбата продължава 3 дни, с което се поставя началото на катунарския живот.

    Не само във Велинград, но и в Драгиново кипи такова празнично настроение. Коли се агне, боядисват се яйца и се раздават зелени за здраве и късмет. Младите девойки обличат китни премени и  се събират на центъра, където се вият кръшни хора. Турското население на този ден отбелязва началото на лятото, чествайки Хъдърлез –празник. Според техните вярвания веднъж в годината  между 1-ви и 5-ти май се срещат двамата светци на земята. Който им помогне, когато ги срещне в човешки образ, бива възнаграден, а този, който им откаже помощ, го сполетяват големи беди. Седмица преди празника се чества  „Баш –афта”, т.е. празна седмица , през която не се сее, не се пазарува, не се вземат или дават пари назаем , защото според вярванията ще ходиш без пари цяла година.

    За арменците св. Георги, наричан още Сурп Кеворк Зоравар се чества през последната седмица на септември, а евреите почитат паметта на светеца на 15-ти март, отбелязвайки еврейския празник Ту Би Шеват, който се очаква с голямо нетърпение най-вече от децата , които получават специално подготвени торбички с плодове и лакомства.

    Св. Георги го изобразяват яхнат на бял кон, с копие в ръка да убива ламята- символ на езическото насилие.

    Нека забравим различията и българи, било то християни, роми и мюсюлмани , да изживеем празника и да почувстваме силата и красотата му. Св. Георги е Победоносец, нека и ние победим омразата и да се обичаме. Честит празник на всички!

Величка Лазарова

Коментари

Поздравления!Много хубава статия!!!

#13 лилия в Сряда, 20 май 2009 14:02

мисля че нетрябва да правим раэлика между хората неэависимо от каква етническа група са те ,бих искала всички да се разбират и уважават

#12 орхидея в Вторник, 12 май 2009 22:14

мисля че нетрябва да правим раэлика между хората неэависимо от каква етническа група са те ,бих искала всички да се разбират и уважават

#11 орхидея в Вторник, 12 май 2009 22:13

До Вили, мисля, че не разбирате какво означава лицемерие... Това означава да правиш нещо, което не отговаря на вътрешните ти убеждения. Аз най-ясно заявих, че не вярвам в бог. Ако кажа, че вярвам и ходя по курбани, тогава ще е лицемерие. Както казва "мъдрата" библия - не съди за да не бъдеш съден. И аз не се чувствам добре при заявления, че проблемите на хората са от безбожност. Как ще се почувстват вярващите, ако кажа, че всичките им проблеми са от набожност? Сега видях, че има новина за Гергьовден със снимки от Гергевана. Погледнете тези хора. Те светци ли са. Защото ако твърдиш, че ходиш някъде от дълбока набожност, а после лъжеш хората, правиш лошо и пр., това е лицемерие. А както знаем няма перфектен човек и тъй като всеки прави грешки грехове малки или големи от гледна точка на перфектните християнски догми всички са лицемери, защото аз убеден, че почти никой от хората, които се виждат на снимките не спазват 10 божи заповеди усърдно. Всъщност това е тема за форума, няма смисъл тук да пишем, с удоволствие ще продължа да си говоря там. А самата статия харесвам, защото въпреки, че не вярвам в бог уважавам традициите.

#10 Spas в Петък, 08 май 2009 10:53

Ей,ако ти празнуваш от лицемерие или ходиш на Гергевана ,заради курбана,не съди за другите по това.

#9 Вили Пандурова в Петък, 08 май 2009 09:20

Браво ,на Вили!Ти го можеш!Покажи и на другите,че те бива в писането!И...не само!

#8 Вили Пандурова в Петък, 08 май 2009 09:14

Да, всъщност нямах предвид, че абсолютно никой не ходи от набожност, а че малко ходят от набожност. Продължавам да твърдя, че повечето (не всички, да) хора ходят по навик и поради това, че просто това е религията, която им е предложена като деца. Присъствие на служба всяка неделя... Само да ви кажа, че съм бил на такива служби не защото съм набожен, а по други причини и 99% от хората там са над 45-50 години, а от тях почти всички са вече пенсионери, на над 60 години, преобладават жените. Аз като доста по-млад сигурно говоря по някакъв начин като извадка на моето поколение. А за това дали християнството е най-добрата религия и дали въобще съществува бог всеки сам избира. Аз лично не вярвам в бог и не мисля, че тенденциозно вярващи трябва да определят "безверниците" като хора с проблеми точно поради тяхното безверие. Едно е да си безморален, а друго е да не вярваш с бог. При някои хора се случват и двете. А и в църквата има и двете противоположности - много набожни и морални църковни служители и напълно безскрупулни, неморални и лоши църковни служители. И още нещо, спомням си, че като малък по Великден като по команда съм ходил до църквата и после със свещ в ръка обратно вкъщи, но никога не съм правил това от набожност, а просто защото всички го правеха. Обстановката, която се създава е определено успокояваща и мистична. Това е!

#7 Spas в Четвъртък, 07 май 2009 14:56

В отговор на Спас. Не съм съгласен с това, че никой от българите не почита Св.Георги от набожност. Не съм съгласен и с това, че ходенето на църква и паленето на свещи е по-скоро някакъв навик, а не проява на вяра. Явно Спас не е наясно с доста неща по отношение на вярата в Бога и това личи от разсъжденията. но не е късно да разбере някои неща, стига да иска. може да пита свещеник или да потърси подходяща книга. А и в сайт pravoslavie също има доста полезна информация. Ходенето на църква и паленето на свещи не е самоцел. Те имат своето значение за вярващия. Присъствието на служби всяка неделя и на празниците показва тази съпричастност на вярващия, защото той така присъства на общата молитва към бога и изразява общата благодарност на всички. В България около 79% се определят като източноправославни християни по отношение на религията. Но тома е само статистика. Истинските християни, които живеят по Божиите закони са само 5% и в това е проблемът. В ерата на социализма за близо 45 години беше налаган атеизъм, а вярата в бога се смяташе за отживелица. И затова сега берем горчивите плодове на безверието и липсата на морални ценности. Но това вече е друга тема.

#6 Петър в Четвъртък, 07 май 2009 14:08

Добре де, коленето на агне не е ли езически обичай? Жертвоприношение?

#5 kalispera в Четвъртък, 07 май 2009 12:40

Първо, поздравления за статията. Второ до Петър, в статията не се казва, че ромите са християни, а че почитат Свети Георги, което е доказан факт, не само във Велинград, но цяла България Нито се твърди, че българомохамеданите са отделен етнос. Трето, по мое лично мнение никой българин не почита истински свети Георги с дълбока вяра в бог и него. Ако отидете на "Гергевана" ще разберете защо хората се събират там - задари курбана. Повечето хора ходят механично *по навик* да палят свещи и прочие. В този смисъл никой от българите не почита Свети Георги от набожност. И българите се веселят и празнуват не по-малко от ромите и често след веселбите може да намерим много пияни хора доста от които са били да палят свещ, което не е точно пример за добър християнин, нали така! В България религии, етнос и пр. са така добре омесени, че не се знае кой кой празник празнува и защо. Предполагам, че ромите и мюсюлманите са взаимствали празника от християните, но не трябва да отсъждаме кой колко вярва и с каква почит почита, защото истинската вяра е скрита вътре в човек, а показната вяра и ходенето по църкви, паленето на свещи много често е навик и лицемерие. Честит празник на всички, които искат да празнуват!

#4 Spas в Четвъртък, 07 май 2009 12:29

Имам някои забележки към статията: 1.За етническите общности във Велинград и празнуването на Гергьовден. Във Велинград и общината има представители само на два етноса - българския и ромския. Българите, които изповядват исляма, не са отделен етнос. А в нашата община няма компактно представен турски етнос. 2. Турци, роми и други нехристияни не почитат Св. Георги като християнски светец, защото иначе щяха да са христяни. При ромите и турците се отбелязват някяква празнична обредност, но тя не е насочена към отдаване почит на светеца, а е обърната главно към веселието, яденето и пиенето. А това не е почит към Св. Георги, който на първо място е Великомъченик за Христовата вяра. това турци и роми изобщо не го отбелязват и в този смисъл е погрешно да се твърди, че те почитат Св. Георги.

#3 Петър в Четвъртък, 07 май 2009 09:52

Браво на Величка за познанията и любовта , с които пише. Вече я познавам от представянето й за Великден.

#2 Стефка в Сряда, 06 май 2009 22:29

Страхотна статия! Много от нещата ги научавам за първи път. Поздрави за Величка Лазарова!

#1 kalispera в Сряда, 06 май 2009 10:44

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени