Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Тържествен концерт в ОНЧ "Васил Левски"

20 февруари 2009, Петък | 13:09

...и все ще търсим жадни твоя глас, Апостоле

onch vasil levski koncert   В студения 19 февруари малката зала на Образцово Народно Читалище "Васил Левски" в кв. Каменица беше препълнена. Тържествен концерт в памет на обесването на Васил Левски събра всички онези, които си спомниха за най-святия и чист българин - Апостола. И млади и стари бяха дошли да се потопят в атмосферата на тържествената вечер.

   Концертът бе открит с кратко слово от водещия Иван Гергев: "Уважаеми съграждани, ние си спомняме за Левски като че ли само на 19 февруари. Такава е понякога съдбата на историческите фигури... цяла България е събрана в личността на делото му. Той беше пророк. Защото познаваше не само делото, но и хората, а това му даваше предимство да прозира в бъдещето." След силните думи за Апостола, Иван Гергев представи дамския хор при ОНЧ "Васил Левски" с ръководител Иван Пещерски. Първата песен "Обесването на Васил Левски" развълнува всички. Тази песен, като химн за най-великия българин, пробуди различни мисли в присъстващите. И сякаш, за да ни откъсне от тези мисли "Пустите клисурци станали московци" екна в залата. Третата песен, изпята от дамския хор бе "Слънцето трепти, захожда".

onch vasil levski koncert pom pom    Детска вокална група "Пом-пом" с ръководител Илияна Капсъзова, нахлу със своята свежест и звънливост и изпя две песни. Колоритно след децата на сцената се появи мъжка фолклорна група с ръководител Цанко Пашов. Комбинацията от китара, тъпан, акордеон, гъдулка и силните, чисти, мъжки гласове, създаде неповторима атмосфера в залата. "Една вера имаме, един живот живееме - България цела да е, всекой да я знае" запяха и присъстващи в залата и последваха бурни ръкопляскания. След цялото това вълнение от песните на мъжката група, Иван Гергев отново ни напомни за Апостола с поетични слова:

Народе! Питаше се Левски
Защо така дълбоко спиш?
Народе! Питаме се днеска,
Защо във кръг се все въртиш?
Защо историята цапаш
с грозни, глупави дела,
все навън, към някой зяпаш,
забравил своите крила?

   Вечерта не би била така хубава без народния хор при детски ансамбъл "Здравче - венче" с ръководител г-жа Лебанова. Чухме и тяхните фолклорни песни като финал на тържествения концерт.

    Вечерта завърши с прочувствените слова на водещия.

Още снимки от събитието тук: Тържествен концерт ОНЧ "Васил Левски" 2009.

 

Коментари

Винаги са се справяли добре с организацията на концертите.Но за 50 години нито един от присъстващите власт имащи не успяха да организират отоплението на сградата с топла вода, а не да се варят компоти и други консерви на Мизинка

#5 Критиката в Вторник, 17 януари 2012 09:19

c(: xD :D

#4 в Четвъртък, 04 февруари 2010 22:31

Искам да поздравя Илиана Капсъзова,която винаги с любов и умение участва в организацията и подготовката на всяко тържество , така че ние- присъстващите , да почувстваме удоволстие от него.

#3 надя в Събота, 21 февруари 2009 11:54

Браво! Паметта за Левски трябва да се пази!

#2 Spas в Петък, 20 февруари 2009 18:36

Възхищавам се на всички инициатори, организатори и участници в концерта в памет на Апостола! Тези хора ни провокират да потърсим нашето собствено родолюбие, пък макар и само на големи дати като тази. Левски заслужава цялата почит и преклонение на нашия народ и едва ли има нещо в нашето съвремие, което да е съпоставимо с неговото велико дело, безкраен, истински патриотизъм и тотална жертвоготовност! Мисля, че нашата община можеше да се постарае повече, за да отбележи паметта на този велик човек като осигури по-добри условия за провеждане на концерта - някак си е прекалено клаострофобична беше цялата обстановка в тази малка зала. Ако организацията на този паметен концерт беше по-мащабна, ако събитието беше по-добре популяризирано и ако му беше намерена по-голяма зала, мисля, че можеха да се включат и други изпълнители, а и публиката щеше да бъде по-многобройна. Поклон пред делото и паметта на Васил Иванов Кунчев!

#1 kalispera в Петък, 20 февруари 2009 14:23

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени