Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Поздрави от именници за Гергьовден

06 май 2009, Сряда | 08:19

Да ни е честит големият християнски празник!

Поздрави за Гергьовден   Днес е Гергьовден, един от най-големите християнски празници и официален празник в България. Празникът носи името на Свети Георги Победоносец, който е покровител на войниците и овчарите. За да научите повече за празника и за това как той се чества в в нашия край, прочетете статията „Гергьовден” при различните етнически общности във Велинград. За този хубав празник открихме именници от Велинград, които отправиха своите поздрави.

 

Гергана Комитска

Гергана Комитска, 17 год., от Велинград
Ученичка в Национално училище за фолклорни изкуства "Широка Лъка"

Аз искам да поздравя всички с хубава родопска песен и да ви кажа "Обичайте песента, радвайте се и пейте на празник".

 

Get Adobe Flash player

   Семейство Ушеви от кв. Каменица са семейство, запазило българските традиции, хармония и обич. Георги и Гергана Ушеви се радват на две внучки Гергани, които са израстнали в топлата атмосфера на това задружно семейство:

Гергана УшеваГергана Ушева, 70 години

   В нашето семейство е традиция да се празнува Гергьовден и ние го празнуваме вече 50 години. На този ден се събираме всички от семейството, близки, познати, приятели. Приятелите, които идват, не са от вчера, а от 50 години., което показва , че при нас тази връзка не е случайна, не подлежи на разрушение от времето и събитията. За едно семейство е богатство на такъв празник да се събере и ако някой член на семейството не може да дойде, обезателно на този ден ще позвъни по телефона.

    Получаваме поздрави от Брюксел, където е най-голямата внучка Венета, Христо- единственият внук пък така си изчисли отпуската , че да дойде от Атина тук , при нас, на Гергьовден. Имаме приятел в Испания, той ни поздравява оттам, съседско момиче, което ни е и роднина, ни звъни от Виена, а сестра й – от Америка. Ние се шегуваме, че на този ден получаваме интернационални поздрави.

    Традицията повелява на този ден да има курбан. В добрите години на всеки именник от нашето семейство сме правили курбан , колеха се повече от едно агнета. Но от 50 години съвместен живот с Георги, тази година на 8-ми февруари правихме златна сватба, ние не сме пропуснали година , в която да не сме правили курбан. Георги винаги поема грижата за виното , той си го прави и още на есен задължително заделя 25 литра дамаджана за Гергьовден.Един ден преди празника, той проверява виното.   

    Празникът вкъщи започва от сутринта . Събираме се в механата на двора, идват всички именници от махалата още от сутринта така, да се видим, а на обяд вечевсеки донася част от курбана и виното и се черпим. Вечер, кагато децата бяха малки, ги събирахме и им давахменаграда за най-добро рецитиране на стихотворението „Аз съм българче”. И почваше веселата част – хапване, пийване, песни, смешки, разтоварване…

    Аз искам от името на нашето семейство, в което има четири именници, да поздравя всички, които носят това име, всички българи и да им пожелая здраве, щастие, успехи в работата и дано настъпят по- добри дни за всички българи!

Георги Ушев

Георги Ушев- 74 години


Пожелавам на всички хора в целия свят да се обичат, да си общуват и най- вече в квартала, където живеят, да бъдат единни, живи и здрави и много щастливи!

Гергана БелуховаГергана Белухова- 20 години, студентка първи курс „Межународен туризъм”- Варна

Пожелавам на всички да следват мечтите си и никога да не се отказват и да знаят, че и в най-трудните моменти има за какво да живеят.

Гергана Захариева

Гергана Захариева – 17 години, 11-ти клас, СОУ „Св.Св. Кирил и Методий”

По случай един от най- големите празници искам да поздравя всички именници. Пожелавам им да имат все повече причини да се усмихват, да се обичат и да бъдат обичани!

Гергана Кирова

Гергана Кирова – 9 години, 2-ри клас, ОУ „Христо Ботев”

Мама и татко се стягат дълго време за този хубав празник, те се радват повече от мен. У нас се събираме цялото семейство, бабите, дядовците, роднините и е много весело. Искам да пожелая на всички да са живи, да са здрави и да си празнуват празника!

Мария ГаговаНа този празник не само именниците спазват традициите, но тя е съхранена и тачена и от баба Мария Гагова на 81 год., от Чепино. Доста сладкодумна тя ни разказа за празника, а накрая ни попя:

Get Adobe Flash player

 

 

Коментари

Бъди борбена Гери! Знам, че можеш и си много талантлива! Гордея се с теб!

#6 Стойна Стоянова в Вторник, 07 юли 2009 15:44

Чудесно изпълнение Гери! Сигурна съм, че ще успееш с тоя глас,защо и да не се чуе в Космоса!Пожелавам ти го от сърце!Целувам те!

#5 Николета Гушевилова в Петък, 15 май 2009 14:59

Това дете ме разплака... с космическия си славеев глас.Искам да споделя, че никой досега не ме е разчувствал така със своето изпълнение. Гласът на Гери е дълбок,мощен и абсолютно точен- без никакво отклонение от верния тон. Той се излива от дълбините на прекрасната и чиста детска душа.Изслушах това изпълнение без да успея да си поема дъх.Нейния талант е 110 процентов.Ще очаквам с нетърпение понататъшните и изяви, които съм сигурна че ще я прославят на хиляди километри от България.Чуйте това хубаво момиче и ви уверявам,че ще ви омае със гласа си!

#4 Нина Павлова в Четвъртък, 14 май 2009 14:09

Поздравявам Гергана със силния и хубав родопски глас, още много песни да изпее и да използва дарбата си.

#3 Стефка в Сряда, 06 май 2009 22:18

Честит празник на именниците.

#2 Rdlk в Сряда, 06 май 2009 11:35

Честит имен ден на всички именници! Да сте живи и здрави! Специален поздрав и за хората, подготвили този изключително интересен и информативен материал за Гергьовден!

#1 kalispera в Сряда, 06 май 2009 10:23

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени