Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Успех за Драгиновското читалище

02 септември 2010, Четвъртък | 17:23 | прессъобщение

Читалището в с. Драгиново записа успешно участие в проект “Сватбата – единство и многообразие” на АЕК „Етър“

На 28 август  в рамките на културния календар на Архитектурно-етнографския комплекс на открито- „Етър“,самодейни състави от Тутракан, Севлиево, БялаСлатина и др., участваха в проект “Сватбата – единство и многообразие”. Инициативата представя възстановка на сватбената обредност от различни региони на България.


Организаторите отправиха покана да бъде представена и сватба от  Чепинския край, да бъде представена и  женската фолклорна група “Стар мерак” при читалище „М. Драгинов”- с.Драгиново с ръководител Елка Кепчелева. Изявата  се осъществи със съдействието на Община Велинград  и Исторически музей  Велинград. На фона на колоритната възрожденска атмосфера в Етъра, групата представи обичая “Драгиновска сватба”.  Бяха избрани най-атрактивните и интересни моменти от празника-нареден чеиз,разчупване на пита,тельосване на булката и прощаване с роднините.Представянето предизвика голям интерес сред присъстващите.За представянето си групата получи грамота за участие.

Във връзка с това на Община Велинград беше изпратена специална благодарствена грамота и официално обявена за партньори на проекта. В нея ръководителят на Архитектурно-етнографския комлекс „Етър“ ст.н.с. д-р Ангел Гоев отбелязва „С Ваша подкрепа АЕК „Етър“ за пореден път релизира идеята си да предстви етническото и етнографско разнообразие на българските земи чрез богатството на фолклорните традиции“.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени