Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба на Словашкото посолство

20 ноември 2013, Сряда | 15:08 | култура

„1150 години от пристигането на Кирил и Методий в словашките земи“

Изложба на словашкото посолство

От 20-ти ноември до 8-ми декември в Исторически музей Велинград гостува изложбата „1150 години от пристигането на Кирил и Методий в словашките земи“. Тя е организирана от посолството на Република Словакия в България и велинградския музей. Специален гост при откриването на изложбата днес бе посланикът на Република Словакия в България Н.Пр.Мариан Якубоцки.

Изложба за Светите братя Кирил и Методий

В експозицията, съдържаща 11 табла със снимки и текст на български и английски, разказва за мисията на Светите братя и техните ученици, за тяхното дело, за съхраняване и разпространяване на славянската писменост и значението на Средновековна България, осигурила предпоставки  за културна реформа по западните славянски земи.  Проследен е пътят на братята Кирил и Методий и техните ученици във Великоморавия, историята от далечната 863год., когато  Светите братя пристигат в един от най-старите градове  в Словакия- Нитра.Изложбата показва как другите славяни почитат Кирил и Методий и са ги издигнали в култ в Словакия, където има много църкви с огромни стенописи, носещи името „Св.Св.Кирил и Методий“.

2013 година е обявена от ЮНЕСКО за година на светите братя. 

Коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени