Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Ладуване” на Гергьовден

05 май 2012, Събота | 19:35 | празник

Възстановка на автентичния обичай „Ладуване” (надпяване на китките) на Гергьовден

Възстановка на обичая ЛадуванеВ навечерието на един от най-хубавите пролетни празници – Гергьовден – сцената н при НЧ „Васил Левски – 1904г.” събра ученици, учители и гости на чудесно тържество. Идеята за тази възстановка се роди в часовете при г-жа Ели Саздова - старши учител по музика в ОУ ”Христо Ботев”, гр.Велинград. Учениците от  VІ-б клас с класен ръководител г-жа Кипра Марова се заинтригуваха от миналото на нашите деди и сърдечно приеха тази идея да бъде възродена, именно от тях..

На традиционно украсената сцена с много цветя, здравец, гергьовска люлка, питка и софра, водещата Анна Пещерска представи живота на Св.Георги, неговите подвизи като християнин и борец за вярата. Стихотворение изпълни Любен Клинчев, а Валерия Содева и Анна Пещерска представиха, своята чудесна презентация за Гергьовден, в която бяха приложили богат илюстративен материал: църковен ритуал, снимки на икони, на армейски части при освещаване на бойните знамена, на различни форми от народното празнуване.

Женският хор при ансамбъл „Чепино” поздрави с първата си песен своите млади приятели от VІ-б клас, както и всички гости, присъстващи в залата. От там насетне шестокласници продължиха със своите изпълнения. Участниците в ДЮА „Здравче-венче” Валерия Содева, Васил Пухалев, Катерина Баракова и Христо Димитров изиграха красива „Копаница” под звуците на гъдулката на ръководителя им Иван Иванов.

Възстановка на обичая ЛадуванеКулминацията на празника бе възстановката на автентичния обичай „Ладуване” (надпяване на китките) на Гергьовден : с глинения кюп, с наливането на мълчаната вода в бял котел, с китките с нишаните, с песента „Запели са моми”. Както е обичаят , момчетата се опитаха да сложат жаба в кюпа и да развалят празника на момите,получи се сборичкване, но момите успяха да  опазят своята територия.

Наричанията бяха за най-хубавите неща, които съпътстват младите хора и човека.

Съвместното изпълнение на женския хор при Ансамбъл ”Чепино” и децата от шести ”б” клас на прекрасната песен „Гергьовден”,постави финала на празника. Залата бе взривена от бурните аплодисменти на публиката, след емоционалното изпълнение на песента.

Много настроение, смях, веселие! Това всъщност бе и целта. Присъстващите ученици, пък и всички, видяха може би за пръв път възстановката на този обичай.

Всичко, което направиха ще остане хубав и незабравим спомен в живота им!

И не само това , децата още веднъж доказаха на себе си , че могат много, че са талантливи и добри, че те са тези, които ще съхранят и продължат исконните български традиции, след като вече веднъж са ги заобичали!

 

Ели Саздова

Старши учител по музика в ОУ ”Хр.Ботев”,гр.Велинград

Коментари

heheh mn sme qki :D

#4 .. в Неделя, 01 юли 2012 17:14

:y :y :y

#3 в Събота, 05 май 2012 22:02

abe nai dobrite za Zdravche venchee be :)) bravoo na Valeria Sodeva Katerina Barakova Vasil Puhalev i Hristo Dimitrov :P

#2 ;;;)) в Събота, 05 май 2012 21:21

:L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L :L

#1 в Събота, 05 май 2012 19:45

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени