Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Мерки при евентуално наводнение

29 февруари 2012, Сряда | 16:57 | прессъобщение

Правила за поведение и действия при евентуално наводнение

В изпълнение на т.6 от Решение 130 на Министерски съвет за предприемане на мерки за недопускане възникването  на евентуални бедствени ситуации и човешки жертви заради очакваните валежи и снеготопене, областният управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов изиска да бъдат публично разпространени приетите "Правила за поведение и действие при наводнение” чрез средствата за масова информация. При опасност от наводнение сигналът ще бъде „Продължителен вой“, а при неизправност – чрез чести удари на камбана или със специализираните автомобили на МВР. Въпреки че в Община Велинград няма опастност от възникването на такива, е желателно жителите да бъдат запознати с конкретните правила.

               

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЕ


ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


             НАВОДНЕНИЕТО е природно бедствие, при което временно се залива земна местност или територия с огромно количество вода, вследствие на повишаването на нивото на водните басейни и речните корита. Причините за повишаването на нивото на тези водни басейни могат да бъдат различни - интензивни валежи или снеготопене, скъсване на язовирна стена, разрушаване на диги, високи вълни или човешка дейност. Наводненията могат да нанесат значителни щети в населените места, на сгради, коли, мостове, пътища и транспортна инфраструктура.

          При наводнения могат да бъдат застрашени вашия живот или имуществото ви.

          При опасност от наводнение ще бъдете известени чрез изградените системи за ранно предупреждение и оповестяване, други определени сигнали за населеното място или средствата за масово осведомяване.

          Следете съобщенията по радиото, телевизията, местни радиовъзли и изпълнявайте конкретните указания, съобразно създадената ситауация.

          Спазвайте указанията и реда, установен от органите а изпълнителната и местна власт и спасителните екипи.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Осведомете се за риска от наводнения за населеното място, в което живеете или работите. Потърсете информация от общината или кметството за районите, които е възможно да бъдат залети. Информирайте се за най-близкото безопасно място, най-късия и безопасен маршрут, по който трябва да се евакуирате.

Ако вашето жилище, селскостопанска сграда или друг имот се намират в непосредствена близост до река и попадат в заливната й зона, следете прогнозата за времето и нивото й, особено в периоди на обилни валежи или интензивно снеготопене.

Предварително планирайте действия на семейството Ви при наводнение. Уточнете мястото за среща на членовете на семейството Ви, при роднини или приятели извън района на наводнението и уточнете начина на комуникация помежду си.

Проиграйте евакуацията със семейството от дома Ви и с колегите от работното си място. Участвайте в организираните тренировки в населеното място или по месторабота.

Поддържайте винаги зареден мобилния си телефон.

Пригответе си предварително и поддържайте "Чанта за оцеляване”, поставена на удобно, познато на семейството място, която да съдържа:

-Фенерче с резервни батерии;

-Необходимите ви лекарства;

-Материали за първа помощ;

-одеало, топли дрехи, бельо, шапка, ръкавици, сигнална свирка;

-Храна и вода за пиене/сухари, бисквити, или др. трайни продукти, които не изискват съхранение в хладилник или топлинна обработка/, които периодично подменяйте, като следите срока на годност;

-прибори за хранене;

-запалка/кибрит/, гумени ръкавици, джобно ножче, клещи;

-носни кърпички, лични хигиенни материали;

-резервно зарядно устройство за телефон

КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЕ

При възникване на опасност и/или наводнение, незабавно позвънете на тел. 112. Съобщете вашето име, кажете какъв е проблема /наводение, залети площи/ има ли пострадали или застрашени хора. Посочета адрес /град, населено място, квартал, улица, №, близка пряка/ и не затваряйте телефона преди оператора.

При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място и на намиращите се в близост хора.

Уведомете вашите близки, съседи, и колеги за опасността.

КОГАТО СЕ НАМИРАТЕ В ДОМА СИ

Изключете газта и електричеството!

Поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали;

Вземете "Чантата за оцеляване”.

Задължително вземете личните си документи, ценни вещи, пари, кредитни и дебитни карти, нотариални актове, застрахователни полици и др. документи за собственост;

Напуснете по най-бързия начин дома си.

При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или на покрива. За положението си съобщете на тел. 112 и известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи, поддържайте връзка с тях.

При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, в които са затворени.

КОГАТО СТЕ НАВЪН

Ако се намирате близо до коритото на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.

Не заставайте под / над мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.

Не правете опити за пресичане на бързотечащи води. Пресичайте залети площи, само ако сте сигурни че водата е до коленете ви. Пресичайте само спокойна вода.

Не пресичайте бързотечащи води и залети площи, без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.

Не пийте вода от наводнени източници!

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата.

Не спирайте на / под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

Не преминавайте през бързо течащи води и залети площи, освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на автомобила ви.

ЗА ДА ОГРАНИЧИМ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ

В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки.

Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито.

Не преграждайте речните течения с цел водовземане за поливане или къпане на животни. Прегражденията многократно увеличават разрушителната сила на водата при наводнения.

Не разрушавайте/ не пробивайте дигите на реките с цел водовземане за напояване или друга дейност.

Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и др., ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или областната администрация.

Коментари

Защо да ходи на работа.В общината нема пари.Да не е луд да ходи където нема пари.Като влезне някои друг лев ще отиде да го разпредели.До тогава без кмета,само със заместниците му.

#5 в Четвъртък, 01 март 2012 11:33

Как да няма опасност от възникване на наводнения във Велинград?!? Май забравихте какво стана август 2005г. Една трета от града беше под вода и тиня. Малоумници!

#4 Знаещ в Четвъртък, 01 март 2012 10:26

За съжаление моето наблюдение е същото. Този пройдоха и пиандурник / апропо велинградчани си го избраха/ ще опропасти това, което е останало от Велинград. И все си мисля, че гражданите трябва НЕЗАБАВНО да го отстранят като кмет, най малкото защото не ходи на работа.

#3 гневна в Сряда, 29 февруари 2012 20:23

................Прессъобщение........................ На 07.11.2011 година беше поставено началото на нов проект-"От СПА столица на Балканите да се върнем там от където сме дошли,Велинград отново три села"! Проекта ще бъде ръководен лично от Иван Лебанов-кмет на Велинград,активно подпомаган от главните специалисти в съсипване на общинска собственост-Атанаска Хрисчева,Георги Янчев,Мустафа Джамбаз,Исмет Бабучи.Със свои познания, опит и помощ по проекта са се включили и Слави Лупов в качеството си на ръководител на "Еко Лебан "ЕООД,Юлияна Ковачева управител на ОП "Спортни имоти и пазари",Муса Чолак-левия баджак и дясната ръка на кмета.Резултатите от проекта ще станат известни след 3 години но ако се съди по началото по всичко личи, че той ще бъде успешен!Оценката за проекта ще бъдед дадена от населението на Местни избори 2015!Да ни е честито!

#2 в Сряда, 29 февруари 2012 20:18

:y :y :y :y :y :O :L :L :L :L :o :o :o :o :o :o :o

#1 В-52 в Сряда, 29 февруари 2012 17:20

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени