Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Очакваме Бабинден 2014

13 януари 2014, Понеделник | 16:08 | прессъобщение

Бабинден — истински празник за Община Велинград

Бабинден

И тази година в Община Велинград празникът Бабинден ще бъде отбелязан тържествено. В администрацията, в отдел ГРАО, вече тече записване на родените през 2013 година деца за традиционния ритуал „Даване име на дете“. Наричането за здраве, благополучие и късмет от орисниците на Община Велинград отново ще се проведе в салона пред Голяма зала на администрацията. Служителките от отдел ГРАО благославят децата с техните имена и пожелания за здраве и късмет. Поздрав към родителите и бебетата ще бъде отправен от кмета на Община Велинград Иван Лебанов и ФА“Чепино”. По-късно родителите и техните рожби могат да участват в празничното награждаване на пл. ”Николай Гяуров”, където ще бъде връчена наградата “Най-добър акушер — гинеколог на България и Велинград за 2013г.”. Бабинден е български празник, отбелязван на 8-ми януари, но в Чепинско традицията от поколения е да се отбелязва по стар стил на 21-ви януари в чест на бабата акушерка в населеното място. Празникът е свързан със семейните обичаи и по този повод в Община Велинград се практикува от години представянето на обичай „Поливане“. Във велинградско има и традиционни ястия за празника, сред които са пача, зелник, боб-софенка и редица други, типични за сезона. В празничната програма на площада участие ще вземат и Мъжка фолклорна група при НЧ ”Васил Левски-1904” кв.Каменица и Състав за автентичен фолк при НЧ “Методи Драгинов" с. Драгиново.

Коментари

Да ви имам селския празник!

#1 в Понеделник, 13 януари 2014 17:47

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени