Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Любка и Борис Зинкови

23 март 2009, Понеделник | 11:43

Lubka i Boris Zinkovo Любка и Борис ЗинковиТуризмът е в душите ни
   Любка и Борис Зинкови са познати във Велинград като едни от най-изявените туристи. Магнетичността на Родопите и дързостта на Пирин свързват тях двамата в един здрав и силен съюз в далечната 1962 год., когато се срещат на строителен обект във Велинград. Младото, усмихнато момиче от село Розово (Родопите) усеща силата, добротата и духовната красота на своя любим от Обидим (Пирин) и без колебание още на 20 години му казва "да".

    Хармонията в отношенията и еднаквите интереси са стабилната основа, върху която е изградена тяхното семейство. Когато за първи път Любка отива в Пирин планина, най-силното впечатление получава от Попово езеро. Запленена от дръзкия чар на тази алпийска планина, Любка се запалва още повече, когато среща група туристи, облечени и екипирани еднакво и от тогава (1962 год.) до сега, всяка година със своя съпруг покоряват планините. Няма планина, в която да не са отишли, да не са се докоснали до най-красивите й кътчета. Посетили са и абсолютно всички пещери на територията на България. Над 40 пъти са покорявали Пиринския първенец връх Вихрен. "Пирин сме го пребродили отвсякъде", казват те, "От Гоце Делчев до Предел; Сандански-Мелник-Добринище; Банско-Вихрен-Папаз чаир-Гоце Делчев."

    14-15 години семейство Зинкови са планински водачи на екскурзионно летуване. Когато карали курсовете за планински водачи, Любка била единствената жена и като такава, когато се прибирали от занятия, тя поемала функцията на домакиня. "Да си планински водач е много отговорно", сподели Борис Зинков. "Водачът трябва да знае географското положение на маршрута, да знае да работи с компас, да познава маркировката и да я следи непрекъснато". През всичките години на своя туристически живот, Любка и Борис участват най-редовно в много окръжни и национални походи. Някои от окръжните са "Окръжен работнически поход по бойния път на трета въстаническа зона", "По стъпките на отряд Антон Иванов", "Хвърковатата чета на Бенковски", а национални - "Петрохан-Ковачевци" (който е бил учреден в чест на 100 години от рождението на Георги Димитров през 1982 год.), "По стъпките на Апостола - Пазарджик Ловеч". Понякога се случва двамата да са в различни походи, да се разминават и да не се виждат много дни. Така например Борис Зинков е бил водач на един много труден поход - 726 км. от камъка на връх Ком до нос Емине. По същото време Любка е участвала в поход на четирите планини - Витоша, Верила, Рила и Пирин, като са изминали разстоянието от София до Гоце Делчев. Любка 26 пъти е участвала в женски републикански походи, като една година е била водач на републикански поход в района на Велинград.

znachki    За активния си туристически живот двамата имат много награди, грамоти, значки и признания. Двамата на два пъти получават златни значки за покорители на седемте планински първенци. Имат златни значки "Посетили стоте национални туристически обекта", значка "Турист ветеран". И двамата са удостоени със званието "Отличник на БТС". А за да станеш отличник на БТС трябва да защитиш правилата на ЕРСК (единна републиканска система за класификация). "Рядко се дава звание "Отличник на БТС", дава се на много добри туристи", поясни Борис Зинков, "за да стигнеш до отличник се изисква не само да си турист. Трябва нещо да направиш, трябва да дадеш идеи. Да можеш да организираш хората да тръгнет с теб". Семейство Зинкови имат плакет "45 години член на БТС", много грамоти по различни поводи и др.

    Човек, който веднъж се е докоснал истински до планината, остава завинаги запленен от нея. Почуствали нейната сила, Любка и Борис се стремят да привлекат повече туристи, да направят по-приятни техните излети, разходки и преходи. "Да направим едно обединение в нашия град", казва Любка, "Преди демокрацията имахме елитно дружество "Юндола", но после се разпадна и туристите се разделиха. Все пак туристическия живот продължава. Стараем се да не прекъсваме седмичните излети. Всяка пролет правим ремонт на заслони, пейки и т.н. Почти всички се включват в ремонтите. Нашата цел е и занапред да маркираме всяка туристическа пътека във Велинград. Маркирани са много пътеки, но има и такива за подновяване". Любка и Борис сами са направили много маркировки, като някои от тях са "Велинград-Връх острец-Света Петка-Юндола", маркирани са с боя и табели, така че и най-неопитният турист ще се ориентира; "Юндола-Хижа Кладова-Милеви скали"; "Гара Света Петка-Юндола"; "Гара Костандово-Връх Стража-Велинград". Всички маркировки Борис и Любка правят съвсем сами, на добри начала.

lubka i boris Любка и Борис    Много интересни случки и преживявания разказа семейството "С нашите туристи във Велинград правим походи по високите планини - Рила, Пирин, Родопите, Стара Планина. Много е весело с нас, туристите. Случва се понякога в хижите да срещнем стари познайници". На въпроса "Какъв трябва да бъде туристът", двамата бяха единодушни "Първото най-голямо качество, което трява да притежава един турист, е страхотната дисциплина. Той трябва да се слушва, да спазва всички указания на водача и ръководството, защото за да се проведе един поход трябва да има ръководство, водач, спасител, културен масовик, медицинско лице. На второ място туристът трябва да бъде дружелюбен. В планината туристът е другар. Там няма аз и ти, няма знаещ и можещ, всички сме еднакви, а ако някой е в беда, всички му помагаме". На Борис Зинков му се е случвало при трудни преходи в Пирин да носи три раници, а когато е имало малки деца, той ги е носил на големи разстояния на ръце. "На трето място, туристът трябва да бъде екипиран спрямо сезона, а за височина над 2000 метра, задължително се изисква зимен екип. Туристите имат и един такъв закон - там, където се храниш, всичко се събира, прибира, да не остава никакво боклуче и да знае туристът, че огън при силен вятър никога не се пали".

    Богат е туристическият живот на Борис и Любка Зинкови. Това е животът, който те са си избрали и който ги прави по-здрави, по-силни, по-млади. "Иска ни се повече млади хора да излизат сред природата, сред планината, да усещат нейната живителност и сила, нейната прегръдка за здраве, защото никоя планинска пътека не води до аптека!"

    Още снимки тук: Любка и Борис Зинкови.

Коментари

Ne znam dali familiqta e savpadenie no Iskam da Kaja che torizmyt e zdrave i mnogo krasivi momenti.Bydete jivi i zdravi

#15 Адриан Зинков в Понеделник, 16 януари 2012 09:54

Браво мило семейства. Бъдете все весели и засмяни .

#14 Вили в Четвъртък, 09 юли 2009 15:56

Да са живи и здрави и все така жизнени.

#13 Б в Петък, 22 май 2009 15:36

Широкоскроени, носещи дух и плам! Поздравявам Любка и Борис Зинкови с пожелание за здраве и още много щастливи мигове сред неповторимата ни природа!

#12 Стойна Стоянова в Петък, 15 май 2009 11:56

Искам специално да поздравя сем. Зинкови с празника на гората, тя е тяхна втора майка и сигурно вече са планували някакъв интересен туристически маршрут ! Здравие и сили им желая !!!

#11 надя в Вторник, 07 април 2009 12:11

Моля изпратете предложенията си на имейл адреса ни (ekip@gradvelin.com), като ако ползвате уеб формата оставете вашият имейл адрес, за да се свържем с вас и да ни кажете повече за тези личности и как да ги открием. Благодаря!

#10 Eкип Gradvelin.com: До анонимен в Четвъртък, 02 април 2009 22:12

Dostoyni velingradchani za koito moje da prochetem pri vas:Peyo Deliev,Radka Bozeva,Yanka Cinceva

#9 anonimen в Четвъртък, 02 април 2009 20:09

Такива хора в този напрегнат живот са рядкост, затуй искрено ги приветствам , живи и здрави още много години 1

#8 Таня в Четвъртък, 02 април 2009 10:11

Чудесни хора! Нека са живи и здрави дълги години!

#7 dani_b72 в Събота, 28 март 2009 11:08

Da sa zivi i zdravi mnogo godini.

#6 kat в Сряда, 25 март 2009 19:14

Поздравявам тези слънчеви любители на природата! Да са здрави и жизнени и да успеят да отоврят очите и на младите хора за природата!

#5 kalispera в Вторник, 24 март 2009 18:28

Слънчеви хора,упорити туристи,широки сърца-да сте живи и здрави,мило семейство!

#4 Svetla в Вторник, 24 март 2009 14:25

Поздрави за туристите. Хора които обичат толкова природата заслужават уважение!

#3 Пепо в Вторник, 24 март 2009 13:43

Само човек с голямо сърце може да е толкова отворен към природата и хората ! Поздравявам Любка и Борис - да са живи, да са здрави и да следват своята туристическа пътека!

#2 Надя в Вторник, 24 март 2009 10:30

Поздравявам двамата туристи! Ако можеше повече хора само да са така! Дългите години туризъм ще им се отблагодарят с добро здраве! Успех!

#1 Spas в Вторник, 24 март 2009 09:41

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени