Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Нуждата от витамин D през зимата

22 януари 2009, Четвъртък | 17:54

slunce prez zimata   През зимата слънчевите лъчи са рядкост. Техният интензитет е нисък и витамин D, който се синтезира от кожата под влияние на слънчевите ултравиолетови лъчи е в недостиг. Това се отразява като цяло върху нашето здраве. Липсата му най-вече провокира развитието на рахит, остоепороза и кариеси.

    За пръв път рахитът е бил описан през 1645 год. Но чак след 1919 год. рахитът е бил експериментално предизвикан в кучета, на които се давала храна без мазнини и по-късно са били излекувани с рибено масло (което освен богато на омега-3 масни киселини, съдържа големи количества витамин D). Ето защо рахитът е бил разпознат като хранителна недостатъчност на фактор, разтворим в мазнини. Антирахитният фактор е бил наречен "витамин D" от McCollum research group през 1925 год., а по-късно същата година е доказано, че витаминът се произвежда в кожата под ултравиолетово (UV) лъчение. Витамин D е всъщност група от прохормони: D-1, D-2, D-3, D-4 и D-5, като от тях двете най-важни форми са витамин D-2 и D-3. Витамин D-3 е антирахитната съставка в рибеното масло. Той е и витаминът, който се произвежда в кожата.

    Най-лесният и приятен начин да си набавим витамин D e да бъдем навън при слънчево време. Съдържанието на меланин (пигмент) в кожата оказва влияние върху количествата произведен витамин D, затова хора с по-тъмен тен трябва да са изложени на слънце за по-дълго време. През зимата, когато слънчевите лъчи са по-оскъдни, са необходими поне два часа навън. Успоредно с това трябва да обърнем внимание на храната, от която също може да си набавим витамин D: сирене, зехтин, яйца, краве масло и разбира се рибено масло (и всички по-тлъсти риби - херинга, сьомга, скумрия и др.), където количествата са най-големи.

    Възрастните хора също трябва да обръщат внимание, за да не се стигне до недостиг на витамин D, тъй като това може да доведе до увреждане на слуха им. Неправилен прием на витамин D може да доведе до увеличена податливост към хронични заболявания като високо кръвно налягане, туберкулоза, множествена склероза и различни автоимунни състояния. Канадското Дружество за борба с рака препоръчва прием от 1000 IU витамин D на ден през есента и зимата, основавайки се на нарастващите доказателства за връзката между витамин D и намален риск от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простатата.

    И помнете - за вашето добро здраве и настроение е нужна просто малко светлина!

Коментари

Да се възползваме от витамин D през слънчевите пролетни дни!

#1 Стефка в Събота, 25 април 2009 16:40

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени