Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Глухарчето не е глухо за вашите болки

25 април 2009, Събота | 15:56

Глухарче   От няколко дни вече усещаме пролетта. Най-после дърветата разцъфнаха, а по поляните жлътнаха стотици глухарчета. В много страни по света глухарчето се отглежда в градини като културно растение. За жалост у нас е много подценено. А глухарчето не е глухо за нашето здраве. То действа като естествен биостимулатор и е най-достъпното лечебно растение, което можем да си наберем. От него можем да си приготвим салати, супи, а корените се използват като заместител на кафето.

   Глухарчето съдържа следните киселини и феноли: кофеена киселина, p-хидроксифенилацетат, хлорогенна киселина, цикориева киселина, монокафеойл-винена киселина, тараксакозид, линолеева и линоленова киселина, олеинова киселина, палмитинова киселина. В глухарчето също така са налични кумарините цикориин и ескулин, както и флавоноидите литеолин-7-глюкозид и литеолин-7-диглюкозиди. Растението съдържа и калии (4.5% в листата и 2.45% в корените). Тараксацинът в млечният сок придава горчивият вкус на глухарчето. Листата на глухарчето са изключително богати на витамин А (14000 iu/100 гр. в сравнение с 11000 iu/100 гр. моркови). В глухарчето също така могат да се намерят каротеноиди, холин, инулин, пектин, различни фитостероли, захари, тритерпени и др.

   Използва се цялото растение - корените, цветните пъпки, цветовете и листата. Като лечебно средство се прилага за засилване функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците. Използува се и като диуретично и разхлабително средство, стимулира обмяната на веществата, усилва апетита, подобрява храносмилането, действа добре при запек и метеоризъм.

   В народната медицина се употребява още при диабет, анемия, атеросклероза, жълтеница, някои кожни заболявания, за укрепване на зъбите, като противоглистно и жлъчкогонно средство. Трябва да знаете, че горчивият вкус на листата е предизвикан от вещества, на които се дължи лечебният му ефект, така че не трябва да прибегвате към отстраняване на горчивината. . Листата на глухарчето се берат малко преди цъфтежа или по време на цъфтежа. ако искате да се запасите с листа , сушете ги на сянка или в сушилня при 40 градуса. Корените се вадят малко преди цъфтежа- от април до юни или през есента. И те се сушат на сянка или в сушилня, но при температура петдесет градуса С. Външно глухарчето се използува за бани при ревматични болки, за лапи при екземи, за промивки при възпаление на очите, за гаргара при гърлобол. Ако имате брадавици, мажете ги с млечния му сок.

Глухарче   Диуретичните ефекти на глухарчето са доказани. Има документирани случаи за такъв ефект при мишки при прием на екстракт от глухарче. Билковите екстракти имат по-голям ефект от кореновите екстракти. Доза от 50 мл (еквивалентна на 2 г. сушена билка на кг телесно тегло) има ефект, сравним с този на фуроземид 80 мг/кг. Жлъчната секреция при кучета е била удвоена при декокция на пресни корени (еквивалентни на 5 г сушено растение); Подобен ефект е наблюдаван при плъхове. Водният екстракт от глухарче има документирана антитуморна активност при опити ин-витро.

   Глухарчето е противопоказно при пациенти с запушване на жлъчните канали, емпиема на жлъчния мехур, илеус.

   При чернодробни заболявания и захарен диабет, използвайте глухарчето по следния начин: 2супени лъжици от листата се варят 5 мин. и корените-10мин.,в 500г вода. След прецеждане се пие по 100 г преди ядене.

   Външно билката се прилага при ревматични болки, за налагане на лапи при екземи, циреи, лунички по лицето, за промивка при възпаление на очите, за гаргара при гърлобол.

   А ето ви и една вкусна салата, която можете да си приготвите. Тя има леко горчив вкус, но е силно витаминозна, много полезна за изтощен организъм и помага за изчистване на кръвта: Една маруля, две шепи пресни листа от глухарче, половин връзка пресен магданоз, една чаена лъжичка лимонов сок или ябълков оцет, една чаена лъжичка зехтин и една щипка счукана морска сол.

   И така – скромното и непретенциозно глухарче ви дава даром толкова много здраве- трябва само да си го откъснете!

Коментари

Изключително полезна и информатидна статия за глухарчето. Никога не съм предполагала, че крие такива ценни свойства, винаги някак си съм го пренебрегвала и едва ли не съм го считала за плевел.

#2 kalispera в Понеделник, 27 април 2009 00:13

На времето баба правеше мед от глухарче, но иначе като билка не съм го ползвала.

#1 Стефка в Събота, 25 април 2009 16:35

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени